
Okuma -yazma bilmeyenlerin büyük başarısı:
“ HİNDİSTAN YALINAYAK ÜNİVERSİTESİ”
Araştırmacı eğitimci Kemal Önal, Hindistan da “ YALINAYAK ÜNİVERSİTESİNİ” kuran fedakar eğitimci Buncer Roy ile ilgili olarak iki ayarı kaynaktan yaptığı araştırmaları gazetemiz aracılığı ile kamuoyuyla paylaştı.
Hindistanın efsane bilge lideri mahatma gandinin düşüncelerinin yer aldığı yaşam dersleri ve asya’nın bilge düşünürlerinden dalai Lama şevkatine bilgeliği başlaklı eserinden üniversiteyi kuran Buncer Roy’un Hindistan da enerji sorunun çözümleyen çalışmalarının ülkemizde de uygulanabilir olacağı görüşüne aşağıdaki açıklamalarla yer verdi:
“ Buncer Roy, Hindistanın en iyi okullarında yetişti. Pahalı ve elitist eğitimini ailesinin istediği doktor veya diplomat olarak kullanmadı. Yoksul ve susuz bir köye yerleşti. Ve kuyu açmaya başladı. Köylülere büyük bir alçak gönüllülük içerisinde yaklaşarak, yaşlılara ders vermeye kalkışmadı. Bilakis, onlardan bir şey öğrenme yolunu seçti ve böylece insanaların saihp oldukları bilgileri yeni fikir ve olanaklar yaratmak için “YALINAYAK ÜNİVERSİTESİ ‘ diye bir hareketi başlattı.
insanların bu okula para için değil öğreneme olanaklarını değerlendirme konusunda onları yüreklendirdi. Başta, insanlar yer yatıyor yerde yemek yiyordu. Okuma yazma öğrenmek çok önemli değildi ancak, sapa köylere elektrik ve suyun sağlanması önemliydi. Böylece Roy, kadınlara “Güneş enerjisi mühendisi olmayı öğretmeye başladı. Kadınlar yanlızca birkaç hafta içerisinde bütün köyü aydınlatmak için gerekli olan güneş enerjisini toplamayı öğrendiler.
Böylece, elde edilen enerji ile gündüz okula gidemeyen yaşlı ve çocuklar geceleri okuma ve yazmayı öğrendiler. Yalınayak Üniversitesi Hindistan da elde edilen en büyük başarı oldu. Diğer ülkeler de Hindistan daki bu gelişmeyi kendi ülkelerine taşıdılar ve Yalınayak Üniversitesi sistemi dünyaya yayılmaya başladı. Araştırmacı-Eğitimci Kemal Önal, bu sistemin ülkemizde de başta kırsal ağırlıklı olmak üzere her yerde uygulanabileceğini belirterek, bu konuda Enerji Bakanlığı ile başlatılabilecek bir çalışmada gönüllü öğretici olabileceğini ifade eti. (HABER: HAYRİYE EROĞLU)