
Araştırmacı Eğitimci Önal’dan Öneri:
“İKLİMİN KORUNMASI ORMANLARA BAĞLI”
Sadece Ülkemizde değil, tüm dünyada giderek artmakta olan orman kesiminin sonuçları, artık iyiden iyiye fark edilmeye başlandı. Yağışlar kronolojik özelliklerini kaybetti. Mevsimlerde ise, önemli değişiklikler dikkat çekmeye başladı.
Araştırmacı -Eğitimci Kemal Önal, iklim ve doğa konusunda önemli yazı yapıtları bulunan Christiana Figueres ve Tom Rivett Carnac adlı yazarlardan, ormanların iklimsel özelliği ile ilgili derlediği bir yazıda, aşağıdaki görüşlere yer verdi:
CAN DAMARI
“Ormanlar, hayatın can damardır. Nefes borularıdır. Ağaç dikmenin faydaları, kırsalla ya da tarımsal alanlarda sınırlı değildir. Ağaçlar, bir şehri 10 dereceye kadar soğutabilir. Bu oranlar, gelecekti şehirlerin olası iklim senaryolarında, maruz kalacağı ciddi ek sıcaklıkları da önleyebilir. Hatta, 50 dereceyi aşan sıcaklıklarla mücadele eden Hindistan’daki bazı şehirler için, ölüm ve yaşam arasındaki fark kadar önem taşıyabilir.
TEMİZLİYOR
Ağaçlar, havadaki partikülleri filtreleyip, kirleticileri emerek şehirlerdeki havayı da temizliyor. Su akışını düzenleyip, selleri engelliyor. Kentsel biyo çeşitliliği çoğaltıyor. Doğanın yeniden yabanileştirme terimi, toprağın doğal döngüsüne tekrar kavuşmasına olanak sağlayan ve giderek büyüyen bir pratiği tanımlamak için kullanılıyor. Yeniden yabanileştirme, atmosferin karbon dengesini kökten değiştirip, yaşam ağını korumak potansiyeline sahiptir. Dünyada çeşitli ölçeklerde ve çok sayıda, doğayı yeniden yabanileştirme girişimi mevcuttur.
Bitki bazlı yaşayın. Daha az et ve süt ürünü tüketiniz. Bu beslenme şeklinin toplumun genelinde yaygınlaşması durumunda, karbon ayak izi azalır. Sağlık durumumuz daha iyiye gider. Bir çok Ülke, bitki temelli beslenmeye yöneliyor. Bizlerin de bitki bazlı bir beslemene programını benimseyip, bunu gelenekleştirmemiz halinde, bir gıda devrimine katılma şansımızı olur” dedi. ( Haber: Hayriye Eroğlu)