1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

İNCE: “HES’ MEYVECİLİĞİ YOK EDECEK

İNCE: “HES’ MEYVECİLİĞİ YOK EDECEK
Bu haber 02 Nisan 2017 - 14:49 'de eklendi ve 1.379 views kez görüntülendi.

AKDENİZ ve BEYAZ SİNEK üremesi ARTACAK

İNCE: “HES’ MEYVECİLİĞİ YOK EDECEK

Pozantı’nın Boğaz Mahallerinin, büyük bir bölümünün sulama su ihtiyacını karşılamakta olan, Körkün Çayı üzerinde yapılması planlanan ve proje safhasından, inşaat aşamasına gelinmiş olması, hareketliliği de beraberinde getirdi.

Gölet ve tünel kalıp sistemi ile HES Projesi aşamasında akışı kesilecek olan Körkün Çayı’nın bu duruma getirilmesi halinde çevresinde önemli doğa değişiklikleri de oluşacak.

Konunun uzmanlarından, Kaz Dağı ve Madenleri Doğa Koruma Belediyeler Birliği Danışmanı, Orman Yüksek Mühendisi Salih Sönmez Işık tarafından yapılan böylesi önemli bilgilendirme toplantısına, çevre sakinleri ilgisiz kaldı.

Kısa adı HES olan, Hidro Elektrik Santralleri’nin, Türkiye’deki enerji üretimine öyle büyük bir katkı sağlamadığının, planlanan 3.000 Hidro Elektrik Santrali’nin hizmete girmesi halinde bile, %6 kapasiteye ulaşacağını belirtti.

Sönmez Işık asıl amacın, enerji üretimi değil, tatlı su kaynaklarının bir takım ellere teslim edilmek olduğunu da iddia etti.

Bilindiği gibi, Pozantı’da ülkenin en kaliteli suyu olan, Şeker Pınarı’ndan elde edilen, iki çeşme su şişeleme tesislerinden İLK’i olan, Hayat Suyu, bir Fransız firması, ALPİN markası ile paketlenen suyu ise, Dubaili bir firma işletmektedir.

İNCE KALİTE BOZULACAK

Bu toplantının düzenleyicilerinden olan, Pozantılı Ziraat Yüksek Mühendisi ve yörenin en yetkin isimlerinden Seyhan İnce de yaptığı konuşmada, bir başka tehlikenin ise, göletlerin ve barajların, iklimsel dengeyi bozduklarını, soğuk ve kuru havanın, nemli havaya dönüşeceğini, bununda başta zirai ürünler olmak üzere, meyveciliği de olumsuz etkileyeceğini, Akdeniz ve Beyaz Sineğin, meyve yetiştiriciliğinde kurtlanmaya sebep olacağını belirterek şu görüşlere yer verdi:

“Körkün Çayı üzerin de kurulacak olan, HES Santrali yörenin yaşam kaynağı suya olan, ihtiyacı gözetilmeden, yandaşlara peşkeş çekilmiştir.

HES’e karşı verdiğimiz bu mücadelede, bizi yalnız bırakmayan, CHP Adana Millet Vekillerinden, Sayın İbrahim Özdiş’e de çok teşekkür ediyoruz. Bunun yanı sırada düzenlenen HES toplantısına ilgisiz kalan, yöre halkını da sularına sahip çıkmasını bekliyoruz.” dedi.

NEM SİNEĞİ TETİKLEDİ

Ziraat Yüksek Mühendisi Seyhan İnce, HES’ler dolayısıyla oluşacak olan göletlerle ilgili olarak da, kuru ve soğuk havanın etkisini yitirmeye başlamasıyla nemli havanın oluşacağını, ve bunun da meyve üretiminin en büyük zararları olan Beyaz ve Akdeniz Sineği’nin, yoğun üremesine sebep olacağını belirterek şunları söyledi:

“ Çatalan Barajı, Çamlıbel ve Belemedik’te, HES kuruldukdan sonra, Kamışlı Boğazı’nda çiğ yağışı artmış, rutubete bağlı mantari hastalıklar kara leke, külleme, meldio ve monilya hastalıkları, kalite ve verimi düşürmüş, maliyeti artırmıştır.

Körkün Çayı’na kurulacak HES, meyve ve sebze üretiminde hastalık ve zararlıları artıracağı gibi, sulama suyu sıkıntısını da beraberinde getirecektir.

Tarım, zirai ve meyve üreticilerimizin HES’lerle ilgili, bu olumsuz gelişmeleri göz ardı etmemeleri, bu konuda kararlı tutumları ekonomilerini toprağa bağlamış olmaları açısından da son derece önemlidir.”

Haber: Tamer Ünal Foto: Hayriye EROĞLU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER