1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

KOZA MADENCİLİK POZANTI’NIN DOĞASINI VE ORMANLARINI GÖZLEM ALTINA ALDI.

KOZA MADENCİLİK POZANTI’NIN  DOĞASINI VE ORMANLARINI GÖZLEM  ALTINA ALDI.
Bu haber 06 Kasım 2023 - 10:16 'de eklendi ve 787 views kez görüntülendi.

Çevre ve Doğa Tahribata Uğrayacak…

KOZA MADENCİLİK POZANTI’NIN DOĞASINI VE ORMANLARINI GÖZLEM ALTINA ALDI.

Pozantı da altın başta olmak üzere altın, gümüş, çinko, bakır, demir madenlerini çıkarmak üzere, Koza Madenciliğin Pozantı da araştırmalar ve incelemeler yapacağı öğrenildi.  

ÖNCESİ

fetocu bir holdingin bünyesinde bulunan Koza Madencilik, 2016 hain darbe girişimi öncesi de Pozantı da altın başta olmak üzere diğer madenlerin da çıkarılması için bir girişim başlatmıştı. Kamışlı köyünde halka açık bir bilgilendirme toplantısı yaparak bu maden araştırması ile ilgili açıklamalarda bulunmuşlardı.  Ancak, hain darbe sonrası da bu girişimleri sonuçsuz kalmıştı.

GELİŞMELER  

Sonrasında, kayyıma devir edilen ve Borsa İstanbul’da  hisseleri işlem görmekte ve  kısa adı Kozal olan Koza Altın İşletmeleri A.Ş’nin, Pozantı da tekrar altın, çinko, gümüş  bakır, demir gibi bazı madenleri  çıkarmak için, yeniden çalışmalar başlattığını öğrendik.   

BAŞVURU

Koza Altın İşletmeleri, Pozantı da yeni bir maden ocağı açmak için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına kısa adı ÇED olan, çevresel etki değerlendirmesi için, başvuru yaptığı kısa bir süre önce,  Pozantı da duyulmaya başlandı.

BORSA

İstanbul Borsasında işlem görmekte olan Koza Altın 01 Ağustos 2023 Erzurum’da, 5 Ağustos 2023 Gümüşhane’de, 23 Ağustos 2023 Tarihinde de Nevşehir’de yeni maden sahaları açmak için harekete geçti.  Geçtiğimiz günlerde de aynı şekilde,  Eskişehir’de de  altın ve gümüş madeni açmak için  harekete geçen Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin, Pozantı’daki proje alanında da,  altın ve ayrıca dört maden açık ocak işletmesi projesi planladığı altın, gümüş, bakır, çinko ve demir ocağı proje ömrünün de 24 ay olarak belirlendiği öğrenildi.

TON’LARCA TOPRAK

Projenin faaliyete geçmesi halinde, çıkarılacak cevher miktarı 206 BİN ton olarak tespit edildi. Koza Altın’nın, Pozantı’daki altın, gümüş, bakır, çinko ve demir ocağı projesinin toplam alanı 226 Bin 400 Metrekare olarak belirlendi. Proje de arazi hazırlık dönemi 6 ay, işletme dönemi 24 ay ve rehabilitasyon ise 6 ay şeklinde planlandı. Ayrıca, projenin işletme sürecinde  ise,  çalışmalar sene de 12 ay olup,  ayda 26 gün ve günde  8 saat olarak gerçekleştirilecek.

SORU İŞARETLERİ

Koza A.Ş.’nin altın ve diğer madenleri arama projesinin, hayata geçirilmesi halinde Pozantı da çok büyük bir orman ve doğal alan yok olacaktır. Yanı sıra da, bu madenlerden çıkarılacak olan binlerce ton toprağın, nereye taşınacağı ve nasıl işleneceği konusunda henüz bir belirginlik yoktur. Bu maden aramaları sırasında başta ormanlar olmak üzere, su kaynakları ve doğal yaşam tamamen tahrip olmakta olup, yerine tekrar yenisini koymak ise mümkün olamamaktadır.

YAYIN

Bir diğer dikkat çeken konu ise, bu ÇED raporları ile ilgili olarak, firmaların yapacakları yöresel bilgilendirme toplantıların duyurularını, Pozantı da yayınlanan yerel gazeteler yerine, Adana da yayınlanan ve Pozantı’ya hiç gelmeyen yerel gazetelerde yayınlattıkları dolayısıyla da, Pozantı’lıların bu toplantılardan haberleri olmadığı içinde, ÇED açıklamalarının az katılımla yapıyor olmaları da bilinen bir gerçektir.  

MECLİS

Bu gelişme, Pozantı Belediye Meclisinin 02 Kasım 2023 Perşembe günkü aylık olağan toplantısında, CHP’li Belediye Meclis Üyelerinden Seyhan İnce tarafından gündeme getirilerek, Belediyenin harekete geçmesi istendi. Belediye Başkanı Mustafa Çay, bu konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Böyle bir gelişmeyi bende yeni duydum. Bu tür kararlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından veriliyor. Ben, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  Adana İl Müdürlüğüne, yazışmaların başlatılması için, bürokratlarıma gerekli talimatları veriyorum. Gelişmelerinde takipçisi olacağım” dedi. 

 Söz Uçar Yazı Kalır Haber: Tamer Ünal

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER