1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

ÖZGÜVEN ÇOCUKLUK DA BELİRLENİYOR

ÖZGÜVEN ÇOCUKLUK DA BELİRLENİYOR
Bu haber 17 Nisan 2023 - 12:17 'de eklendi ve 1.177 views kez görüntülendi.

Psikolog Solin Çekin Açıkladı:

ÖZGÜVEN ÇOCUKLUK DA BELİRLENİYOR

Araştırmacı ve Eğitimci Kemal Önal, Uzman Klinik Psikolog Solin Çekin’inin yaptığı bir bilimsel çalışmadan  derlediği bilgilerde, insanın en büyük güven kaynağı olan özgüvenin, çocukluktan itibaren gelişerek belirlendiğini ifade ederek, aşağıdaki açıklamaya yer verdi:

“Özgüven, kişinin kendini net ve rahat ifade edebilmesi, sosyalleşmesi, adaletli ve fikrini savunabilmesi, düşüncelerini açıkça söyleye bilmesi ve kendine değer vermesidir.

Düşük özgüven kadar, yüksek özgüven gelişiminde de,  anne- babanın tutumları etkili oluyor.  Özgüven, yaşam içerisindeki dengede ilerlemediği takdirde, bir takım sorunlara yol açabiliyor.  Bireyin, kendisine dair dengeli bir bakış açısının olması, özgüveni belirliyor.

Düşük özgüven, değersizlik ve yetersizlik duygularını, ön plana çıkarıyor. Yüksek özgüven de ise,  sadece kendisinin olumlu yönlerini görüyor.

 2-6 YAŞ  ARASI

2-6 yaş arasında, çocuk ailesi ile iyi ilişki kuramıyorsa, sevilmiyorsa, ebeveynleri tarafından yeterince onaylanmıyorsa, özgüven sorunları yaşıyor. Düşük özgüvende ise,  kişiler kendisini sürekli yetersiz görüyor. Düşük özgüvenli kişiler aynı zaman da, değersizlik duygusu yaşıyor. Kendileri ile barışık olamıyor. Sosyal ve iş yaşamında, kendi fikirlerini beyan edemiyor. Gündelik hayatında sorumluluk ve karar alamıyor. Kendini sürekli kaygılı hissediyor.  Çocukların olumlu veya olumsuz her fikrini, aileleri onaylıyorsa, her istedikleri yapılırsa, daha üstün  kişiymiş gibi davranıyorlar. Kural tanımıyorlar. Burunlarının dikine gidiyorlar. Doğru karar veremiyorlar. Çok konuşkan oluyorlar. Her iki uç durumda da,  destek alınmalıdır. Düşük özgüvende destek alınması konusunda,  psikoterapiler çok önemli bir yer tutar. Aşırı özgüven içeresinde olan bireyler içinde, destek alınması gerekir.  Çocuk yetiştirmede, denge şarttır. Orta yol ise, altın yoldur.  ( Haber: Hayriye Eroğlu)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER