1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

POZANTI BELEDİYESİNİN DÖNEMLERİ VE MECLİS ÜYELERİ

POZANTI BELEDİYESİNİN DÖNEMLERİ VE MECLİS ÜYELERİ
Bu haber 19 Şubat 2024 - 11:21 'de eklendi ve 1.070 views kez görüntülendi.

 2009’dan 2024’e Kadar Kimler Geldi. Kimler Geçti ?

POZANTI BELEDİYESİNİN DÖNEMLERİ VE MECLİS ÜYELERİ

Pozantı Belediyesinin, 2009 yılından beri aylık olağan meclis toplantılarının, çok büyük bölümünü  gazeteci olarak izledik. Son üç yılda ise, Belediye Meclis Üyelerinin performanslarının düşük olmasının yanı sıra, öneri ve tekliflerde yetersiz kalmaları, gündem maddelerindeki bilgi eksiklikleri nedeni ile de, görüşmelerde ve kararlarda etkin olamayışları, Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın kararlarının, çok büyük çoğunluğuna parmak kaldırıp parmak indirmekten öteye gidemeyişleri, bizimde bir gazeteci olarak meclis toplantılarına katılım heyecanımızı da olumsuz etkiledi. Bu  nedenle de son üç yılda,  meclisin aylık olağanlarını çok az takip ettik.

 DEĞERLENDİRME

Pozantı Belediye meclislerindeki hareketlilik, 2009 yılında  MHP’den Belediye Başkanı seçilen Mustafa Çay ile başladı. O dönemde dokuz Belediye Meclisi Üyesinden, MHP’den Şevket Öztürk, Adil Çakmakçı ve Ebru Doğucu, Ak Parti listesinden ise Başol Ünal, Mehmet Erdem,  Mesut Ağaca ve  Yıldız Arslantaş,  CHP’den ise dönemin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı  olan ve  2012 yılından vefat eden Tahsin Güler ile İsmail Güven, Belediye Meclis Üyeliklerine seçilen isimler olmuşlardı. Bu dönemde Şevket Öztürk, seçildiği MHP listesinden istifa ederek, Ak Parti listesinden Meclis Üyeliği görevini devam ettirdi. Tahsin Güler’in vefatı ile boşalan yere ise, Mehmet Şahin getirildi. Bu dönemdeki meclisteki  hareketliliğin mimarı ise, Merhum Tahsin Güler oldu.  Bir muhalefet üyesi olarak, görevini fazlasıyla yaptı. Ak Partili Başol Ünal ise, zaman -zaman bilgi ve deneyimi ile meclis ortamının gerilmesini önledi.  

2014 YILI  

Çok önemli siyasi çalkantıların yaşandığı dönem ise, 2014-2019 yılları arasında oldu. 31 Mart 2014 yılında Bütünşehir yasası gereğince, Pozantı Belediye Meclisinin üye sayısı 15’e çıkarıldı. Mustafa Çay ikinci defa Belediye Başkanı seçildiği bu dönemde,  Meclis Üyeliklerine ise Ak Partiden İbrahim Doğan,  Mehmet Yurtçu,  Mehmet  Erdem, Duran Ali Değirmenci, Mahmut Sezer, İlkay Pancar, Nigar Kartal, MHP’den ise, Ebru Doğucu ve Adil Çakmakçı ikinci defa  meclis üyesi seçilirken, İsmail Çörekçi, M. Sami Baysal  yeni üye olarak  seçildi. 

MHP listesinden seçildikten bir süre  sonra istifa etmek zorunda kalan Muzaffer Özdemir’in yerine,  Zeki Bülbül getirildi. CHP’den ise Yalçın Gürgen, Muzaffer Yıldırım ve Hasibe Gültepe’de  liste de yer alan üyeler oldular.   

ÇALKANTI

Pozantı Belediye Meclisinin bu döneminde çok önemli hareketlilik yaşandı. Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay 5 Ağustos 2016 yılı sabahı feto iltisaklı iddiaları ile önce gözaltına alında sonrasında tutuklandı. Yerine, Meclis Üyelerinden MHP’li  M. Sami Baysal önce Belediye Başkanı, sonra da Kayyım olarak hem Pozantı hem Büyükşehrin Belediye Meclis Üyeliğini temsil etti.

Yine aynı dönemde, Ak Parti listesinden 1. Sıradan Pozantı ve Adana Büyükşehir  Belediye Meclisi üyesi seçilen İbrahim Doğan da  feto iltisaklı iddiaları ile gözaltına alınarak tutuklandı. Yerine Pozantı Muhtarlar Derneği Başkanı ve Zafer Mahallesi Muhtarı Mehmet Bölge, hem büyükşehir hem de Pozantı Belediye Meclisine Kayyım olarak atandı.

DURUŞMALAR

Yaklaşık iki yıl görevinden ayrı kalan bunun 9 ayını Kozan cezaevinde geçiren Belediye Başkanı Mustafa Çay yapılan duruşmalar sonrası, 2018 Temmuz ayı başında İçişleri Bakanlığınca önce Pozantı Belediye Başkanlığına atandı. Adana Büyükşehir Belediyesinde, Pozantı’yı temsil görevini sürdürmeye devam etti. Çay’ın yerine atanan M. Sami Baysal’da tekrar eski görevi olan, Meclis Üyeliğine dönüş yaptı.  

Bir süre kozan cezaevinde tutuklu kalan İbrahim Doğan da, duruşmaları sonrası beraat etti. ve 03 Ocak 2019 yılında tekrar eski görevi olan Pozantı Belediye ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliklerine atandı. Mehmet Bölge’nin de görevi böylece sona erdi.

DİĞER GELİŞMELER

Pozantı Belediye Meclisinin 2014 -2019 dönemindeki çalkantı ve siyasi parti değişiklikleri bunlarla da kalmadı. Bu dönemde, Ak Parti ile MHP birbirlerine rakip oldukları için, meclis toplantıları da çok hareketli geçti. Özellikle  MHP’li Başkan Mustafa Çay ile,  Ak Partili Meclis Üyeleri İbrahim Doğan ve Mehmet Yurtçu arasında,  çok büyük gerginlikler yaşandı. 

Su Fabrikası konusunda Çay ile, İbrahim Doğan karşılıklı olarak birbirlerini son derece katı bir şekilde eleştirdiler.  Ak Partili Mehmet Yurtçu’nun ise, bir meclis toplantısında Başkan Mustafa Çay’a, Din Bilgisi Kitabı hediye etmesi ise, mecliste büyük bir kaos yarattı. Ve bunun yankıları da basın- yayın organlarında çok büyük yer aldı.

CHP kanadından Meclis Üyesi Hasibe Gültepe, nerede ise Başkan Çay’ın her toplantısında eleştirdi. Çay’ın, zaman -zaman sesini yükseltmesine tepki koyarak, onu saygıya davet etti. Bu dönemdeki Belediye Meclis Üyeleri her toplantı da eleştirilerine ara vermediler. Ve adeta  Başkan Çay’a nefes bile  aldırmadılar.

DEĞİŞİKLİKLER

Pozantı Belediyesinin 2014-2019  yılındaki Meclis Üyeleri arasındaki hareketlilik devam etti. CHP listesinden 1. Sıradan Meclis Üyeliğine seçilen Yalçın Gürgen’inin, daha sonra tekrar eski Partisi MHP’ye katılması ile, CHP’deki Meclis Üyeliği sayısı ikiye düştü.  Gürgen’inin yerine CHP’li Hasan Yıldırım getirildi.  2019 yerel seçimlerine iki ay kala CHP’li meclis üyesi Muzaffer Özdemir’de, noter kanalı ile partisinden ve meclis üyeliğinden istifa etti. Yerine  CHP Eski Kadın Kolları Başkanı Nuray Güven, Meclis Üyesi olarak getirildi. Ve bu görevini iki olağan toplantı ile sonlandırdı.

2019

31 Mart 2019 Yılı Mahalli İdareler Yerel Seçimlerinde Belediye Başkanı Mustafa Çay, bu defa Ak Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakından, 3. Dönem Belediye Başkanlığına seçildi.

Belediye Meclis Üyeliklerine ise, Cumhur İttifakı Ak Parti Listesinden Yusuf Arısoy, Selçuk Coşkun, Büşra Durmuş, Mehmet Say, Fatih Yenel, MHP Listesinden ise,  Muzaffer Özdemir,  Ebru Doğucu, Zeki Bülbül ( sonradan),  Rafet Avan, Durmuş Taşpınar, Çetin Boz, Aziz Şen, CHP’den ise, Ahmet Sarıaslan, Bekir Gumru,  Nuri Akkaya ve Seyhan İnce seçildiler.

İSTİFA

2019 yerel seçimlerinden yaklaşık bir ay sonra, MHP’li Muzaffer Özdemir bir nedenden dolayı, Meclis Üyeliğinden ve partisinden istifa etmek zorunda kaldı.  Yerine Zeki Bülbül getirildi. İstifalar bununla da bitmedi. Bu yerel seçim öncesi Ak Parti İlçe Başkanı olan ve  31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ise, Cumhur İttifakının Meclis sıralamasında Ak Parti Üyesi olarak 1. Sıradan seçilen Yusuf Arısoy kendisiyle birlikte Kadın Kolları Başkanı Büşra Durmuş ile Gençlik kolları Başkanı Selçuk Çoşkun’u da Belediye Meclisine taşıdı. Bu konu ile ilgili olarak kendisine yapılan eleştirilere verdiği cevapta ise, dönemin Adana Milletvekili olan  halen Ankara Milletvekilliğini yapmakta olan, Jülide Sarıeroğlu’unun isteği olduğunu belirterek eleştirileri cevapladı.

Seçimden yaklaşık üç sonra Büşra Durmuş Meclis Üyeliğinden istifa ederek, Yüreğir Belediyesine geçiş yaparak  işe başladı. Yerine Ak Partiden Kamil Erbil getirildi.   Bir ikinci istifa ise Ak Partili Selçuk Çoşkun’dan geldi. Coşkun’nun hiçbir şekilde açıklamadığı ani istifası sonrası, yerine MHP’li Murat Kutlu getirildi. Ve Böylece MHP’li Meclis Üyeleri ağırlıklı oldu.

EN RAHAT MECLİS

2009 yılından itibaren, aylık olağan toplantılarını devamlı takip ettiğimiz Pozantı Belediye Meclisinin, 2019 – 2024  yılındaki döneminde ise, Belediye Başkanı Mustafa Çay, en rahat Başkanlık görevini yaptı.

Cumhur İttifakı Meclis Üyelerinin yanı sıra, muhalefet olarak meclise seçilen CHP’li 4 üye ise, Çay’ın kararlarını etkileyebilecek herhangi bir karşı çıkışta bulunmadılar. Meclis toplantılarında, hiçbir şekilde etkili olmadılar veya olamadılar. CHP listesinden Akçatekir’i temsilen seçilen Ahmet Sarıaslan ile, Boğaz Mahallerine temsilen seçilen Bekir Gumru’nun, meclis toplantılarında, sonuç getirmeyen birkaç itirazı ise, Belediye Başkanı Çay üzerinde etkili olamadı.

Aynı şekilde CHP’nin diğer iki meclis üyesi olan, Nuri Akkaya ile Seyhan İnce ise, adeta  ittifakın diğer kanadının mensubu gibi, pek çok kararda parmak kaldırıp parmak indirdiler. Bu dönemki Belediye Meclis Üyeleri için,  Pozantı Kamuoyunda konuşulmakta olan ise, “POZANTI’LININ HAKLARINI KORUMA VE KOLLAMA KONUSUNDA BAŞARILI OLAMADIKLARI” ŞEKLİNDEDİR.  

DUYUMLARIMIZ

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçiminde bu meclis üyelerinden bazılarının, tekrar aday olma gibi bir düşünce içerisinde oldukları, duyumlarımız arasında yer alıyor. Gelişmeleri izliyoruz. Kamuoyunun da çok iyi bildiği bu isimler, acaba tekrar meclis üyeliklerine aday olmaları halinde, kamuoyuna nasıl bir açıklamada bulunacakları ise, merakla bekleniyor.

GELİŞMELER

Partilerin meclis üyeliklerinde kimlerin hangi listelerde yer alacağı  20 Şubat 2024 Salı gün belli olacak.  Sonrasını hareketli günler bekliyor.  Yukarıdaki satırlarda da belirttiğimiz gibi, yeni dönemde görev alması muhtemel olan mevcut belediye meclis üyelerinin geçmiş dönemlerini de sorgulayacak olan seçmenlerin, bunlara yeniden görev verip vermeyecekleri de  01 Nisan sabahı belli olacak.   ( Özel Haber: Tamer Ünal)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER