1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

POZANTI’LI “HALK EKMEK” KUYRUĞUNDA

POZANTI’LI “HALK EKMEK” KUYRUĞUNDA
Bu haber 06 Aralık 2021 - 9:38 'de eklendi ve 584 views kez görüntülendi.

Fırınlarda 2.25 Kuruş Belediye Satış Büfesinde 1 Lira 

POZANTI’LI “HALK EKMEK” KUYRUĞUNDA  

Dolar kurunun önlenemiyor yükselişinin yanı sıra, enflasyonun her geçen gün artıyor olması, vatandaşın da alım gücünün düşmesi, ekonomik istikrarsızlığın ana sebebi olmayı sürdürüyor.

ARTIŞLAR

Başta, gıda ürünlerindeki aşırı fiyat artışlardan, en fazla etkilenenler ise, halkın temel gıdası olan Ekmek ve bunun üreten fırıncılar, kapanmaya doğru gidiyorlar.  

Pozantı’da da yaklaşık iki ay öncesine kadar, başta fırınlarda olmak üzere, bakkallarda da  1.75 kuruştan  satılan ekmeğin,  fiyatına kaçınılmaz olarak yapılan 50 kuruşluk  zam sonrası, bir ekmek 2.25 kuruştan dan satılmaya başlandı. Fırıncıların mecburen yaptıkları bu fiyat artışı, vatandaşları Büyükşehir Belediyesinin satmakta olduğu Halk Ekmeğe yönlendirdi.

ÜÇ SATIŞ NOKTASI

 Pozantı’da Kamışlı, Zafer Mahallesi ve Ziraat Bankası arkasında bulunan, Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Satış Büfeleri önünde sabahın çok erken saatlerinden itibaren, uzun kuyruklar oluşuyor.

Adana’dan gönderilen halk ekmeğin, kişi başına beş adet olarak verilmesi nedeniyle, belli bir sayıda gönderilen halk ekmek, bir saat içerisinde biterken, sabahın erken saatlerinde kalkamayan vatandaşlar, 1 Liradan halk ekmek alma imkanından mahrum kalırken,  aralarında büyük fiyat farkı bulunan ekmeği,  fırınlardan ve bakkallardan 2.25 kuruştan almak mecburiyeti ile karşı- karşıya kalmayı sürdürüyorlar.

GÖREV

Bir gazetecinin başta gelen görevi, halkın haklarının takipçisi olmasıdır. Biz de Pozantı’da,  meslek etiği çerçevesinde, yayın yapma mücadelesini, 22 yıldan beri haftalık  olarak çıkarmakta olduğumuz gazetemizle sürdürmekteyiz. 

Ben 77 yaşındayım. Bu yaşıma kadar, her vatandaş ve ayrıca bir gazeteci olarak da, zaman- zaman kuyruklara girmişimdir.  1970 yıllarda akaryakıt ve yağ kuyrukları haberini yaptım. Bir zamanlar, emekli maaşlarını almak için kuyruklar vardı.  Burada da yerimi aldım. Ama  bu yaşıma kadar Ramazan Ayı  hariç, meslek hayatımda da hiç ekmek kuyruğuna girdiğimi hatırlamıyorum.

EKMEK KUYRUĞUNDA HABER

Milli Mücadelenin Kalesi, Pozantı Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve 55 yıllık Gazeteci Tamer Ünal,  02 Aralık 2021 Perşembe gün Saat 06.30’da, Pozantı Ziraat Bankası arkasındaki Halk Ekmek Satış Büfesinde, ekmek kuyruğuna girdi.

Pozantı ayazının, adeta kanları dondurduğu sabahın erken saatinde, yaklaşık 50 dakika kuyrukta bekledim. Ve her vatandaş gibi, 5 adet ekmeğimi de aldım.  Bu arada, kadın -erkek  ekmek kuyruğunda bulunan vatandaşlarla da görüşerek, “ HALK EKMEK” haberini oluşturdum.

ZEMHERİ AYAZ

Saat 07.00 sularında, kuyruğun son ucu yüzme havuzunun kapısına dayanmıştı.  Her nedense, Adana’dan halk ekmeği getiren araç gecikmişti. Konuşulanlardan öğrendiğim kadarıyla, halk ekmek önce Kamışlı’ya, sonra Zafer Mahallesine ve son olarak da  Ziraat Bankası arkasındaki satış  büfesine getiriliyordu.

Pozantı ayazında ekmek kuyruğunda bekleyenlerden bazıları, ısınmak için ayaklarını pat- pat yere vuruyor bazıları da nefesleri ile, ellerini ısıtmaya çalışıyorlardı. Nihayet ekmek aracı geldi. görevli kasa- kasa ekmekleri büfeye taşıdı. Ve sonra da satışa başladı.  

5 EKMEK

Kuyrukta hareketlilik başladı. Arka sıradakiler, Adam başına 5 ekmekten fazla verilmemesi için, gerilerden ikazda bulunuyorlardı. Ön sıralarda bulunanlardan bazıları ise, komşularına da alacaklarını söyleyerek, 10 veya 15 ekmek istiyorlardı.

Bu  ikaz ve konuşmalarla, ekmek 40 dakika içerisinde bitti. Kuyruğun sonunda olanlar ise,   halk ekmek alamadılar.  Çaresizliklerini ise, yüksek sesle yaptıkları şikayetler ile de, hem halk ekmek satış miktarının, hem de satış büfelerinin sayılarının  artırılması  konusunu dile getirerek, mecburen fırınlara doğru yöneldiler.  

FARK

Bilindiği gibi, Adana Büyükşehir Belediyesinin ürettiği halk ekmek, 1 Liradan satılmaktadır. Fırıncıların, mecburen yapmak zorunda kaldığı son zam ile, Pozantı’da bir ekmek 2.25 kuruştan satılmaktadır.  Dolayısıyla da halk ekmek ile, normal ekmek arasında sadece bir tanedeki fiyat farkı, 1.25 kuruş   olmaktadır.

Dört kişilik bir ailenin, asgari olarak günde 8 ekmek yemesi halinde, halk ekmeğe 8 Lira vermesi gerekirken, fırın ve bakkallardan alması durumunda ise, günde 18 Lira verme durumu ile, karşı- karşıya kalmaktadır. Bu, 10 liralık fark ise, bir ayda 300 lira gibi çok önemli bir meblağa ulaşmaktadır. Bu rakamların açıkça ifade ettiği ise halk ekmeğin, vatandaşların bütçelerine ne kadar katkı sağladığı da, kendiliğinde ortaya çıkmaktadır.

BEKLETİYORUM…

Sadece Pozantı da değil, tüm yurtta halkın en önemli gıda maddesinin başında gelen ve belediyeler aracılığı ile, en ucuz şekilde satılan halk ekmeğin, satışının azaltılması veya önlenmesi konusunda, yapılacak bir hareket vatandaşın büyük tepkisi ile, karşılık bulacaktır. Bu durum Pozantı için de  geçerlidir. Biz bu ekmek haberini oluşturduğumuz gün, şimdilik okurlarımızla  paylaşmadığımız olumsuz bir gelişmeyi, yeri ve zamanı geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız.  Bundan,  kimlerin nasıl zarar görebileceği de, kamuoyunun takdiri olacaktır.  ( Özel Haber: Tamer Ünal)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER