1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

POZANTI’NIN GURUR GÜNÜNÜ GURURLA KUTLUYORUZ

POZANTI’NIN GURUR GÜNÜNÜ GURURLA KUTLUYORUZ
Bu haber 02 Ağustos 2021 - 10:40 'de eklendi ve 542 views kez görüntülendi.

5 Ağustos 1920’nin 101. Yıl Dönümü Yaşıyoruz

POZANTI’NIN GURUR GÜNÜNÜ GURURLA KUTLUYORUZ

Haber ve Derleme: Hayriye Eroğlu

Pozantı, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın en önemli direniş merkezlerinden biridir. 23 Nisan 1920’de, Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldıktan yaklaşık bir ay sonra, Pozantı’lı Dedelerimiz çete savaşları ile, işgalci fransızları ve ermenileri, 25 Mayıs 1920’de Pozantı’dan kovdukları gibi Karboğazı’nda da, esir almışlardır.

Böylece Pozantı’lı, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın, ilk meşalesini yakma şerefini kazandığı gibi, Atatürk’ün talimatı ile de, o tarihler de işgal altında bulunan Adana’nın da, 1922 yılına kadar Vilayet merkezliğini yapmıştır.  

5 AĞUSTOS

Pozantı’lının bu Milli başarısı, 23 Nisan 1920’de açılan, Türkiye Büyük Millet Meclisinde de, büyük bir coşku ile kutlanarak, Millet Vekilleri tarafından da ayakta alkışlanmıştır.

 Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 5 AĞUSTOS 1920’de Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı sıfatı ile Kurmayları ile birlikte Pozantı’ya gelerek, bu başarılarından dolayı, Pozantı’lıları kutlamıştır. Ulus Devlet olduktan sonra Atatürk’ün, Pozantı’da 5 Ağustos 1920’de yaptığı seçimli kongre ile de bu onur günü, Anadolu Ajansı aracılığı ile, dünya duyurulmuştur.

KUTLANMASINI SAĞLADIK

 Aradan geçen yıllar boyunca, Pozantı’nın bu tarihi gerçeği unutulmuşken, Milli Mücadelenin Kalesi Pozantı Gazetesi, yayın hayatının başlangıcı olan, 1999 yılından itibaren, devamlı yayınları sonrası, oluşturduğu kamuoyunun da desteği ile, 2003 yılından itibaren tam 83 yıl sonra, Yerel Milli bazda her 5 Ağustos’da, kutlanmasını sağlamıştır.

PROĞRAM

Bu yıl da 5 Ağustos 1920’nin 101. Yıl Dönümü, pandemi nedeni ile  kontrollü olarak kutlanacaktır.  Pozantı Kaymakamı Emrah Akduman ve Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın ortak davet programı ise şöyledir:

“5 Ağustos 2021 Perşembe gün Saat 09.30’da, Protokolün yanı sıra, kamu kurum yöneticileri, ile, siyasi ve sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşların katılımı ile, Atatürk Anıtına Çelenk Sunumu yapılacak. Devamında, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımız okunacaktır.

Saat 10.00’da Pozantı  İstasyonu önünde,  temsili karşılama töreni yapılacak,  devamında ise, İstasyon arkasındaki alanda, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Pozantı da yaptığı tarihi konuşma, tekraren okunacak ve dua yapılacaktır.

Saat 10.30’da, Belediye Çay Bahçesi önünde bulunan, Ulu Önderimiz Atatürk’ün rölyefine, çiçek sunumu yapılacaktır. Akşamki programlarda ise, Saat 20.00’de Atatürk Kültür Merkezi önünde, TRT sanatçılarından Uğur Önür ve Umut Sülünoğlu bir konser verecektir.   

NAZIM VE POZANTI

Pozantı’lının, Ulusal Kurtuluş Savaşımızı başlatan ve yön veren bu davranışı, unutulamaz Büyük Şairimiz Nazım Hikmet’in, “MEMLEKETİMDEN İNSAN MANZARALARI” başlığı altında, kaleme aldığı dizelerinde de, yer bulmuş ve böylece Nazım Hikmet, Pozantı’lının tarihi yaşanmışlığını da,  bu şiirini de satırlara dökmüş olup, biz de günün anısına bu şiiri, paylaşıyoruz.

MEMLEKETİMDEN İNSAN MANZARALARI

Trenler gidiyor Memetçik dolusu.

Memetçik, Memet, Memetçik, Memet.

Kitli vagonlarda yoktur merhamet

O devir Pozantı son istasyondu.

Gardıfren Kartallı Kazım soyundu.

Çömeldi güne karşı, bitlene dursun.

Dağ taş Memet dolu, dağ taş sevkiyat.

Gidenler aç susuz, dönenler sakat.

Ölüm Allah’ın emri, açlık olmasa fakat.

Aç insan kurt olup saldıramazsa

Açlık itten beter eder insanı elbet.

Memetçik, Memet Memetçik, Memet

Bölük emininde yoktur merhamet…

Pozantı bir dere içi, güneş yakıyor.

Gardıfren Kartallı Kâzım bakıyor:

Bir deri bir kemik Memet, düşmüş bıyıklar.

Memed’in ayağında yarım çarıklar.

Memet yüzükoyun yatmış sayıklar.

Memet beygir fışkısından arpa ayıklar.

Arpayı götürüp derede yıkar

Güneşte kurutup yiyecek Memet.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER