1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

POZANTI’NIN HER YERİNDEN TARİH FIŞKIRIYOR

POZANTI’NIN HER YERİNDEN TARİH FIŞKIRIYOR
Bu haber 18 Aralık 2017 - 11:09 'de eklendi ve 3.186 views kez görüntülendi.

Komisyon Araştırdıkça Hayretler İçerisinde Kalıyor.

POZANTI’NIN HER YERİNDEN TARİH FIŞKIRIYOR

Bir yörenin kültür varlıklarının ve sit alanlarının, değerlendirilerek korunmaya alınması, gelecek nesillere bir miras olarak bırakılması ve geçmiş tarihin, günümüze taşınması bu değerlerin korunarak, sonraki kuşaklara teslim edilmesi, bir milletin geçmişinin de, geleceğe taşınması demektir.

Pozantı, yüz yıllar öncesinden başlayan ve tarihi geçmişinin ancak, bir kısmının günümüze kadar taşınabilen, tarihi ipek yolu üzerinde bulunmasının yanı sıra, Doğuyu Güneydoğuyu, Batıya ve Kuzeye taşıyan, çok önemli bir güzergahta bulunması nedeni ile, stratejik konumunun ve kültür varlıklarının yaşatılabilmesi açısından, önemle incelenmesi gereken, bir yerleşim yeridir.

ÖNEMLİ ARAŞTIRMA

Başta otoban olmak üzere, D/750 Karayolu ve Demir Yolu gibi, lojistik bir konuma da sahip bulunan Pozantı’nın, bu dikkate değer özelliklerinin, korunması amacı ile, Pozantı Belediyesi Eğitim Kültür ve Spor Komisyonu ile, Çevre Sağlık Komisyonu, meclisin kendilerine verdiği, inceleme, araştırma, yetkisi çerçevesinde, ortaklaşa başlattığı Tarihi ve Kültür varlıklarını tespit etmek, bunların korunması, restore edilmesi ile ilgili olarak, kurumlara bilgi verilmesi çalışmaları kapsamında, Komisyon Başkanı Mehmet Erdem, Gazetemize şu açıklamayı yaptı:

ARA VERİLDİ

“ Pozantı’mızın, gelirini artırmak, turizm yönünden katkıda bulunmak amaçlı, bir çalışma başlatılmıştır. Yerinde inceleyerek yapılmakta olan, bu çalışmaya kış şartları nedeni ile, ilk bahara kadar ara verilmiştir.

TARİH FIŞKIRIYOR

Komisyon olarak, Aşağı Belemedikten başlattığımız, tarihi yerlerin tespitinde   Bu sit alanı, ilk sırada yer almıştır. Bağdat Demir Yolu üzerinde bulunan ve konumu açısıyla da, Toros Tünellerinin yapıldığı 1912 yılında, başta Almanlar olmak üzere, çeşitli milletlerden demir yolunda çalışanlarının, ihtiyaçlarının karşılamak üzere, Hastane, Fırın, Hamam, Okul, İşçi Lojmanları, Mühendis Binaları ve Modern Tuvaletlerin, bulunduğunu tespit ettik.

TABYANIN DURUMU ÜZÜYOR

Tekir yaylasında ise, İbrahim Paşa Tabyasının çok bakımsız olması, bizi derinden yaraladı. Elmalı Boğazındaki Kayak Merkezinin yanı sıra, yine bu coğrafya üzerinde bulunan, Almanların yaptırdığı, yer altı tabyası, günümüze kadar tarihsel özelliklerini korumayı başarmışlardır. Yine tarihi bir geçmişe sahip bulunan, Adana – Pozantı arasındaki, Hacıkırı mevkiiğinde bulunan, Tarihi Varda Köprüsünün, bu özellikleri yurt dışına da taşmıştır.

YER ALTI ŞEHRİ

Gökbez de ise, tarihin ilk dönemlerine rastlayan, yer altı şehri ise, başlı başına bir sit alanıdır. Yeni Konacık Köyünde ise, tarihi Çamaşırhanede günümüze kadar korunmuştur. Eski Konacık köyündeki, Kale ve Mısırlı Mehmet Ali Paşa’nın, Osmanlı Devletini yenerek, Kütahya’ya kadar ilerlediği dönemlerde, Gülek Boğazı geçidini korumak için kullandığı, tarihi toplardan bir bölümü de, hala günümüze kadar gelen mirasıdır.

Pozantı’daki Ak Köprünün yapımı ise, 1500 Yıllara kadar, geriye doğru uzamaktadır. Fındıklı’daki, tarihi mağara da yine önemli bir sit alanıdır.

Biz bu çalışmalara, baharla birlikte yeniden başlayacağız. Pozantı’nın tarihi ve Sit haritasını çıkararak, gelecek nesillere yaşayan bir anı olarak bırakacağız” dedi.

Özel Haber: Hayriye EROĞLU

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER