1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

SEYHAN BARAJI ve 1980 SELİ

SEYHAN BARAJI ve  1980 SELİ
Bu haber 02 Ekim 2023 - 10:38 'de eklendi ve 574 views kez görüntülendi.

ÇGC Eski Başkanı Erdoğan Varol’un Kaleminden

SEYHAN BARAJI ve  1980 SELİ

Önceki yazımda Aslantaş Barajını anlattıktan sonra, Adana’nın en büyük barajı olan Seyhan’dan söz etmemek mümkün değildir. Çünkü Adana’yı sel baskınlarından, taşkınlardan koruyacak tek baraj Seyhan’dır.

Seyhan Barajı’nın yapımına 1953 yılında başlanmış olup, 3 yıldan kısa bir sürede tamamlanarak, 8 Nisan 1956 yılında su tutmaya başlanmıştır. Sulama ve elektrik üretim amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Seyhan Baraj Gölünün gövdesi dolgu tipi topraktır. 7.50 hm³ gövde hacmine sahip olan barajın yüksekliği 53.20 metredir. Normal su kotunda göl hacmi 799 m³ olup, göl alanı ise 63 km²’dir. Seyhan gölü sulama alanı 175.000 hektardır. Seyhan Barajı, Adana’nın 15 km yukarısında 850.000 dönüm araziyi ve Adana’yı, Seyhan Nehri’nin sebep olabileceği su baskınından kurtarmak amacı ile yapılan, toprak dolgu tipi barajdır.

18’er MW’lık üç üniteye sahiptir

Seyhan Baraj Gölünde kurulu bulunan hidro-elektrik santrali, biri yedek olmak üzere, 3 adet 18 MW’lık 3 ünite toplam 54 MW güç ile, yılda toplam 350 GWh elektrik enerjisi üretir.

Adana’da sel felâketlerinin önlenmesinde, Merhum Cumhurbaşkanımız,  Süleyman Demirel’in büyük etkisi vardır. Kendisi,  barajın yapıldığı tarihlerde o günün deyimi ile, Su İşleri Genel Müdürü idi.  Bizzat şahsi gayreti ile Seyhan Barajını yaptırarak, inşaat süresini de devamlı denetledi. O tarihlerde, bu baraj Ülkenin en önemli yatırımlarından biri idi. Bundan dolayı da Merhum Süleyaman Demirel, siyasi hayatında Adana’ya her zaman için ayrı bir önem verdi. Çukurova’nın, ülkemiz için ne kadar önemli bir tarım, zirai, sanayi yatırım alanı olarak, çok  önemli olduğunu da  dünyaya duyurmuş oldu.

Seyhan İdroelektrik Santralinin devreye girmesi sonrası da,  Çukurova da başta tekstil olmak üzere, çok önemli sanayi kuruluşları birer -birer hizmete grimeye başladı. Böylece Sabancılar da  Adana’dan, önce Türkiye’ye sonra da dünyaya açılarak bir sanayi devi haline geldiler.

Bu vesile ile, Merhum Cumhurbaşkanımız Süleyman  Demirel’i bir kere daha  rahmetle anmamız gerektiğine inanıyorum.

*****

İşte böylesi önemli bir baraj, 29 Mart 1980’de yağan çok şiddetli yağışlar sonrası Toroslar’ın da karının erimesi ile birilikte, baraja giren su miktarı 6 misline çıktı. Adana Seyhan Baraj  Gölü  büyük bir sel  tehlikesi atlattı. Kapaklarının tamamı açıldı. Kış mevsimi olmasına rağmen,  iki sulama kanalına da büyük ölçüde su aktarıldı. Adana’da okullar tatil edildi. Barajın aşağısında kalan bazı köyleri ve  mahalleleri su bastı. Dörtyol ağzındaki kanalizisayon kapaklarından taşan sularla birlikte, balıklarda yollarda yüzmeye başladı. Bazı yerleşim yerleri boşaltıldı.

Hatta diyebilirim ki o tarihteki basın mensupları, Adana’nın en önemli simgelerinden birisi olan ‘Taş Köprü’nün yıkılmasını önlemiştir. Çünkü, günün ilgili ve yetkilileri yani yöneticileri, Seyhan Barajı yıkılırsa “Taş Köprü”nün dayanamıyacağını ve dayansa bile, gelecek selin Adana’yı yutacağını belirterek, Taş Köprüyü yıkmaya kalktılar.

Zamanın gazetecileri, bu haberi alınca hemen karşı çıktılar. “Adana zaten sele teslim. Siz barajın kapaklarını açın, su Taş Köprüyü yıkarsa yıkar. Yıkamazsa, su kente yayılır. Kent şu anda zaten su altında. Yarım metre olan su 1 metreye ulaşır. Biraz daha ıslanırız” diyerek, köprünün yıkılmasına karşı çıktılar. Şu anda o günkü  gazetecileri sayamam. Ancak yazıyı okuyanlar da,  kendilerini,  geçmişi v ve mesleki yaşamlarını bir kere daha hatırlarlar.

TRT Çukurova Haber Bürosu’nun tek kameramanı olan H. Yüksel Hançerli ile, Merhum Mehmet Baltacı’nın, o günlerle ilgili görüntü arşivleri çok iyi ve zengin idi. Ancak, maalesef ben kendi  bilgisayarımda o günkü fotoğrafları bulamadım. Dolayısıyla sizlerde, barajın genel genel bir görüntüsüyle, yetinmek zorunda kalıyorsunuz.

Elimde olmayan bu meslek eksikliğimden  dolayı da, büyük  üzüntü duyuyorum.

Bu seferlik de bu kadar.

Kalın Sağlıcakla.

Pozantı Gazetesi’nde beni okumaya devam edin.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER