1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

“Toplu taşımada KDV ve ÖTV yarıya indirilmelidir”

“Toplu taşımada KDV ve ÖTV yarıya indirilmelidir”
Bu haber 24 Temmuz 2023 - 9:20 'de eklendi ve 1.600 views kez görüntülendi.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden Sözütek ve beraberindeki heyet, zam sağanağından olumsuz etkilendiklerini, esnafın sorunlarına çözüm beklediklerini söyledi

 “Toplu taşımada KDV ve ÖTV yarıya indirilmelidir”

Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, Başkanvekili ve 29 Nolu Denizli Koop.Başkanı Nevaf Ok, Özel Halk Otobüsleri Odası 2.Başkanı ve178 Nolu Koop.Başkanı Veli Can Durak, 184 Nolu Balcalı Koop.Başkanı Bülent Karakaş, Minibüsçüler Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Şakirpaşa Koop.Başkanı Cengiz Karakuş, SS 26 Nolu İtimat Başkanı Sabri Doğan, Servisçiler Odası Başkanı Ünsal Perçin, Kiremithane Koop.Başkanı Faruk Barışık ve 59 Nolu Halk Otobüsleri Koop.Başkanı Hasan Temel; Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir’i ziyaret ederek, Oda esnafının sorunlarını dile getirdiler.

ÇGC Başkanı Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanvekili Cafer Esendemir de zamların toplumun tüm kesimlerini olumsuz etkilediğini belirterek, zor şartlar altında haber peşinde koşan, evine ekmek götürmeye çalışan basın mensuplarının toplu taşımada yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

Esendemir; toplu taşıma sektöründe hizmet veren personelin eğitiminin önemine dikkat çekerek, vatandaşla diyalog başta olmak üzere serbest kartlar, basın kartları noktasında yaşanan sıkıntıların çözümü noktasında kooperatif yönetimlerine büyük görev düştüğünü, trafik kurallarına uyma ve durak dışı yolcu almalarda ortaya çıkan sorunların da şoför esnafı ile vatandaş arasında nahoş gelişmelere yol açtığını ifade etti.

SÖZÜTEK, “ZAMLAR BELİKİZİBÜKTÜ”

Minibüsçüler Odası Başkanı Sözütek; devlete hiçbir yükü olmadığı gibi kendi öz kaynaklarıyla istihdam yaratan ve hizmet üreten esnafın, zamlardan olumsuz etkilendiğini ve zor günler geçirdiğini söyledi.

Gazetecilerin özellikle de özgür ve hür basının baştacı olduğunu ifade eden Sözütek; taşıma ücretlerine son zam yapıldığında mazotun 22 Tl olduğunu, bugün 33 TL’nin üzerine çıktığını belirterek, taşıma esnafının destek beklediğini ifade etti.

Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek; diğer katılımcılar adına yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi: “Zam sağanağı belimizi büktü. Sadece mazot değil. Mazot etkili oluyor ama en çok etkili olan diğer emtialar var. Yedek parça. lastik, kaporta, tamir, şoförler, vergiler… Sigorta yaptıramıyoruz. Yarın hiçbir araç muayeneden geçmeyecek. Kasko’yu unuttuk. Kasko esnaflarımız için lüks oldu. Hayal oldu artık Kasko. Yaptıramıyoruz. Trafik sigortasını da yaptıramıyoruz ama zorunlu. Mecbur yarın muayeneye gittiğimizde, ‘Sigortanı yaptır gel’ diyecekler. Nasıl yapacağız bilmiyoruz.

“DESTEK BEKLİYORUZ”

Bu aşamada devletimizden destek istiyoruz. En azından KDV ve ÖTV’yi yarıya indirmesini bekliyoruz. Vergilerde de gerekli destek sağlanmalı. Yoksa hiçbir esnaf vergisini ödeyemeyecek. Arkadaşların bir çoğu çalışmak istemiyor. Zarardalar. Son zamdan sonra, mazotu telafuz etmiyoruz. Diğer zamlar çok önemli. Dünya bir para yakıyor araç. Külliyen zarar ediyoruz. Araçlarını bağlayanlar da var. Bir çok üyemiz aracını çalıştırmıyor, durağa gelmiyor. Kent huzursuz olmasın, ülke huzursuz olmasın diye taşımaya devam ediyoruz. Artık bıçak kemiğe dayandı. Ya işi yavaşlatacağız yada kontak kapatacağız.

Belediyelerden destek bekliyoruz. Araç başına 5-10 bin lira verin diyoruz ama onlardan da cevap gelmiyor. Belediye başkanına gidiyoruz, zam talebinde bulunuyoruz ama ‘size nasıl zam verelim’ diyerek, geçiştiriyor. Zeydan Başkandan zam bekliyoruz. ‘Daha yeni zam verdik’ diyorlar. Zam verdiklerinde mazot 22 Tl idi, şimdi 33 Tl’yi geçti. Sigorta, asgari ücret, yedek parça, mazot iğneden ipliğe her şey arttı.

Bir başka sorunumuz da park. Her taraf park. Yollar tıkanıyor. Gelip geçemiyor esnaf. Mecbur bekliyor. Psikolojisi bozuluyor arkadaşların. İkinci kez MTV ödeyeceğiz. Bir siyasi parti konuyu mahkemeye taşıyacak. Umarız iptal olur” dedi.

Servisçiler Odası Başkanı Ünsal Perçin de, zamların mazotla sınırlı olmadığını, diğer girdilerin de fahiş şekilde arttığına dikkat çekerek; “Ailecek çalışıyoruz, bir asgari ücret kadar para elimizde kalmıyor. Dayanacak halimiz kalmadı” dedi.

Perçin; “ Servisçiler olarak hem şoförümüz hem rehberimiz, hem de personelimiz dahası emniyet kemeri, koltuk sensörü hepsi büyük maliyet. Bir yıl önceki araçlarla şu an yüzde yüzün üzerinde araç maliyetleri, fiyatlar adeta 2’ye 3’e katlandı. Asgari ücretlerimiz, kasko, koltuk sigortası o kadar fahiş fiyata yükseldi ki…Altından kalkamıyoruz.

Serviste şoförün yanı sıra mecburen rehber personel de çalıştıracaksın. Asgari ücretin geldiği yer zaten muamma. Koltuk sayımız da 16 ile 19 arası. Bunu 2 bin TL ile çarparsan 40 Bin Tl yapar zaten. 2 bin lira büyük bir rakam ama 40 bin lira da şu zamanda iki personelle çalışacaksın, bunun yakıtı çıkacak, taşıt pulu çıkacak, kaskosu çıkacak, bize bir şey kalmıyor.

Devletimiz diyor ya, kim çalışırsa asgari ücret ödeyecek. Canımızla malımızla çaışıyoruz, ailecek çalışıyoruz ama bize bir asgari ücret kalmıyor. Biz de zam istiyoruz. Başkanımız da bize bir yardımcı olsun. Kendi de zor durumda kalıyor ama kendisi de seçilen bir insan. Bizlere de yardımcı olsun. Ne kendi yansın ne de biz yanalım” diye konuştu.

Özel Halk Otobüsleri Odası 2.Başkanı ve 178 Nolu Kooperatif Başkanı Veli Can Durak da, “Araca mazot katamıyorum, taşıyacak yolcu bulamıyorum, araçlarımızın yarısını zor çalıştırıyoruz” diye konuştu.

Özel Halk Otobüsleri Odası esnafıolarak sıkıntılarının her geçen gün içinden çıkılmaz hale geldiğine değinen Durak; “ Özel Halk Otobüsleri olarak büyük bir sıkıntı içerisinde olduğumuzu biz her zaman söylüyoruz ama mecbur kaldık basına intikal ettirmeye. Son yapılan zamlardan sonra, buradaki vatandaşlarımıza hizmet için güzergahlara ve Adana’nın içerisinde çalışmamız mümkün değil. Yedek parçaya gelen zam, araç personeline gelen zam, sigortalar, burada mümkünatı olmayan bir durum söz konusu. Yeni araçları almamız mümkün değil. Araçlarımızı tamir ettiriyoruz, tamirhanelerin önünden geçemiyoruz. Bu durumlarda arkası arkasına petrole zam geliyor, herşey zamlanıyor. Zammın gelmediği gün yok. Bugün 10 liraysa yarın15 lira. Bu şekilde gitmez. Buna dur denilmeli. Başkanımıza zam konusunu ilettik. Kendisi sıkıntılarımızı anlıyor ama zam vermeye pek yanaşmıyor. İki dağın arasında kaldık. Ne yapacağımızı şaşırdık. Araçlarımızın yarısını zor çalıştırıyoruz. Maalesef, buna çare bulunması gerekir. Trafik sigortasını, kaskosunu yaptıramıyoruz. 40 bin lira kasko, 18 bin lira trafik sigortası. Ben nasıl yapacağım. Doğru dürüst yolcu bulamıyorum. Çalışamıyorum. Mazot katamıyorum. Vatandaşa cevap verecek halim kalmadı. Vatandaşlar sürekli olarak arıyor, yanlarına da gidemez oldum. Devletimizden ve Belediye başkanımızdan yardım bekliyoruz. Ulaşımda vatandaşlarımızı rahatlatmalarını temenni ediyorum. Sıkıntılar büyük. Bu vaziyette giderse yarın kontak açıp güzergaha gidecek hiçbir esnafımızı bulamayız” şeklinde konuştu. ( Basın Bürosu)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER