1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

“YEREL BASIN KURTULUŞ SAVAŞININ MEŞALESİDİR”

“YEREL BASIN KURTULUŞ  SAVAŞININ MEŞALESİDİR”
Bu haber 23 Ağustos 2021 - 11:19 'de eklendi ve 895 views kez görüntülendi.

Yayınları ile Ulusal Mücadelenin Öncüsü Oldular.

“YEREL BASIN KURTULUŞ SAVAŞININ MEŞALESİDİR”

Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Ülkemizi işgal eden, emperyalist güçlere karşı, meydan okuduğu ve Büyük Türk Milletini, Ulusal Birlik altında toplayarak başlattığı Kurtuluş Savaşımızın, ateşleyicisi ve meşalesi konumunda ise, Anadolu’daki  “YEREL BASIN” olmuştur. Önümüzdeki hafta 99. Yıl dönümünü kutlayacağımız, 30 Ağustos Zafer Bayramı öncesi, bu tarihi geçmişi, yerel basınımızın önemi açısından, bir kere daha okurlarımızla paylaşıyoruz.  

Kurtuluş Savaşımızda, İstanbul basının büyük bir bölümü, yurdumuzu işgal eden emperyalist devletlerin yanında yer alarak, işbirlikçi konumunda olmuşlardır. Buna karşılık ise, Atatürk’ün başlattığı Ulusal Kurutuluş Savaşına en büyük desteği ise, Anadolu’da yayınlanan yerel basın vermiştir. Yayınlarıyla, Halkın Kurtuluş ve Özgürlüklerini elde etme konusunda, harekete geçmesini sağlayarak, Kurtuluş Savaşının meşalesini de, yakmışlardır.  Bunu örneklemek gerekirse, Adana’da 1918 yılından itibaren, yayın hayatına başlayan “YENİ ADANA GAZETESİ”, Adana’nın işgal altında bulunduğu 1922 yılına kadar  gazeteyi, Pozantı’da  ve tren vagonlarında çıkararak, Ulusal Mücadelesini, yılmadan sürdürmüştür.

SIKINTI

Geçtiğimiz haftaki manşetimiz “YEREL BASIN AĞIR YÜK ALTINDA” şeklinde oldu.

Bugün 3.000 BİNE yakın yerel gazete, haftalık ve günlük olarak, yayınlarını büyük bir sıkıntı içerisinde sürdürmeye çalışmaktadır. Virüs salgını nedeni ile başlatılan, kısa çalışma ödeneği maaş ve  sigorta ücretlerinde indirim gibi destekler, 1.5 yılı aşkın bir süre ile,  yerel basının maddi sıkıntısını, çok büyük ölçüde gidermiştir.

Ancak bütün bu desteklerin, kaldırılması sonrası baskı, kağıt, dijital kullanım ödemeleri,  sigorta,  stopaj, KDV giderlerinin yanı sıra, çalışanların maaşlarının ödenmesi konusu da,  daha ilk aydan itibaren, büyük bir  sıkıntı yaratmaya başlamıştır. Yetmiyormuş gibi,  Cumhurbaşkanlığının tasarruf genelgesi tedbirleri kapsamında, bunu fırsat bilen belediyelerin,  yerel basına  istemeyerek de olsa,  mecburen  zoraki olarak, yaptıkları,  ilan ve abone desteklerini iptal  etmeleri, yerel basını  büyük bir çıkmaz içerisine sokmuştur. Kaldı ki, Belediyelerinin harcamalarının, ne kadar yerinde  ve  Cumhurbaşkanlığı Genelgesine,  ne kadar uygun olacağını da, tespit etmek çok zordur.

Pozantı’da, 22 yıldan beri yayınlanarak ücretsiz dağıtılmakta olan, Milli Mücadelenin Kalesi Pozantı Gazetesi olarak, bu sıkıntıdan diğer yerel yayın organları gibi, biz de en fazla etkilenenler arasındayız. Bazı yerel gazeteler gibi, mesleğimizi asla çıkar, ikbal, şantaj, unsuru olarak kullanmıyoruz. Bunu, okurlarımızın da çok iyi bildiğine inanıyoruz.  

Pozantı’nın sorunlarını, göz ardı ederek,  görevlerini yerine getirmeyerek kendi çıkarları doğrultusunda  kullanmak isteyenler de, yayınlarımızın hedefi olmaya devam edeceklerdir.  

Yayın sloganımız ise, “POZANTI HALKININ HAKKININ TAKİPÇİSİ OLMAYA” devam etmektir.

Devletin vermekte olduğu, ancak giderek azalan “RESMİ İLANLARIN” dışında, hiç  kimseden destek beklemiyoruz.  Kimseye boyun eğemeden, gidebileceğimiz son noktaya kadar da, yayınlarımızı sürdüreceğiz .

Bu gelişmeleri kamuoyuyla paylaşırken, tüm yerel basının içine düştüğü bu maddi açmaz sonrası, bizim gazetemizi kapatacağımız  konusundaki sevinç ve beklentileri de,  kendi çirkin düşüncelerinin, bataklığında boğulacaktır.

Pozantı’lının çok iyi bildiği birileri ile ilgili olarak da yayınlarımız,  tıpkı Kurtuluş Savaşında Yerel Basın organlarının verdiği, mücadele kadar “ ONURLU ve ÖZVERİLİ”  olarak devam edecek olup, Kamuoyuna Saygı ile, duyururuz.  

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE BASIN- YAYIN

Yerel Basının, Kurutuluş Savaşında yüklendiği Ulusal yayın misyonunu, günümüze taşıyarak, Türkiye Cumhuriyetinin Kuruluşu ve Ulus Devlet olma yolunda, yaptığı tarihi katkı ve yayınları,  bu gazetelerin isimleri ile birlikte, büyük bir onurla yayınlayarak, yerel basının tarihi önemini de,  bir kere daha gündeme getiriyoruz.

YAYINLANAN GAZETLER

İrade-i Milliye:

Sivas Kongresinde çıkarılmasına karar verilen bu gazete 14 Eylül 1919’da Sivas’ta Heyet-i Temsiliye’nin görüş ve düşüncelerini halka iletmek amacıyla çıkarılmıştır. Milli Mücadele’nin doğrudan doğruya sözcülüğünü yapan ilk gazetedir.

Hâkimiyet-i Milliye:

Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın kurucusu olan Hâkimiyet-i Milliye Gazetesi, 10 Ocak 1920’de Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Temsiliyesi tarafından çıkarılmıştır. TBMM Hükümeti’nin de yarı resmi organı olan bu gazete Cumhuriyet’ten sonra Ulus Gazetesi adını almıştır.

Öğüt Gazetesi: 1917 yılında Afyonkarahisar’da çıkarılmaya başlanan bu gazete Yunanlıların İzmir’i İşgali üzerine Konya’ya taşınmış, orada da İtalyan baskısı sonucunda Ankara yayın yapmaya başlamıştır.

Açıksöz Gazetesi: 15 Haziran 1919’da Kastamonu’da çıkarılmaya başlanan bu gazete Kuzeybatı Anadolu’nun en etkin yayın organı olmuştur. Albayrak Gazetesi: 1913 Mart’ında Erzurum’da çıkarılan bu gazete İttihat ve Terakki Partisi’nin bir yayın organı durumundaydı. İzmir’e Doğru: Balıkesir,Yeni Adana: Adana,İstikbal: Trabzon,Emel: Amasya, Ahali: Edirne Not: Küçük Mecmua ve Sebilürreşad gibi dergilerde milli mücadeleyi desteklemişlerdir. İstanbul Basınında Milli Mücadele Yanlısı Olanlar; Tasvir-i Efkâr, Vakit, İkdam, İleri, Yeni Gün ( Yorum Haber: Tamer ÜNAL)

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER