1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

Kurtuluş Savaşımızın Destanın yazıldığı ay: MART

Kurtuluş Savaşımızın  Destanın yazıldığı ay: MART
Bu haber 27 Şubat 2017 - 8:29 'de eklendi ve 1.372 views kez görüntülendi.

Kurtuluş Savaşımızın Destanın yazıldığı ay MART

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Tamer Ünal’ın geçen hafta kaleme aldığı

“ ÖNCE TEŞEKKÜR” Başlıklı yazısında yer alan ve ulusal kurtuluş savaşımızın temel taşlarını oluşturan gelişmeler büyük yankı uyandırdı.

Milli Mücadelenin Kalesi Pozantı Gazetesinin İlçeye koyduğu kazanımlar, Pozantı’nın Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en önem verdiği bir yer olması şüphesiz “ BÜYÜK BİR ONUR” Olarak hafızlarda yaşamaya devam edecektir.

Osmanlının son İmparatoru Vahdettin’in Ülkeyi terk ederek milleti başı boş bırakması da tarihimiz de acı bir sayfa olarak yerini almaktadır.

İşte böylesine olumsuz şartlar içiresinde önce emperyalistleri Anadolu’yu işgali için başlattıkları istila hareketini Çanakkale de Arıburnun’ da Çonk Bayırında komutasındaki Mehmetçiklerle “ Size Ölümü Emir ediyorum” Şeklindeki konuşması ile savaşın kaderini belirleyen Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve devamı olacak olan devrimleri Mart ayında çok ayrı birer milli milatları vardır.

Aşağıda kronolojik olarak sıralayacağımız bu tarihi gelişmeler zaferlerle taçlandırılmış ve kutlayacağımız “ MART AYIN’NIN” önemini bir kere daha gözler önüne sererken ulus olarak şanlı geçmişimizi hep birlikte yeniden yaşayacağız.

Mart 1924 Hilafet kaldırıldı. Ve Diyanet İşleri Başkanlığı kuruldu.

4 Mart 1925’de İstiklal Mahkemeleri Kuruldu. Bu Mahkemelerde Kurtuluş Savaşımız sırasında vatana ve millete ihanet eden hainlerden bazıları yargılanarak idam edildi.

Mart ayının en önemli ve unutulmaz tarihi günlerinden birisi ise 12 Mart olarak belirlendi. İstiklal Marşı Kabul Edildi. Ve Yazarı büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy’da anılmaya başlandı.Mart ayının kara ve milletçe unutamayacağımız en üzüntü günü ise 16 Mart 1920’de İstanbul başta İngilizler olmak üzere Emperyalist güçler tarafından işgal edilerek tarihimize kara bir gün olarak yazıldı.

Mart ayının unutulmayan tarihi günlerinden en önemlisi ise 18 Mart 1915 olmaktadır. Bugün Çanakkale’yi geçemeyen İngiliz ve Fransızların dünyayı sarsan yenilgileri tarihte de anıtlaştırılarak Çanakkale Zaferi ve Şehitleri anma günü olarak gururla anılmaktadır.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “ EN BÜYÜK ESERİM” Dediği Cumhuriyetimizin temelini oluşturacak olan 1. Meclisin 19g0’de açılacağı ve milletin vekillerinin Ankara’da toplanacağı bizzat Gazi tarafından Ülkeye duyurulmuş ve bu haber büyük bir heyecan yaratmıştır.

Mart ayında oluşan bir başka önemli kuruluş ise 25 Mart 1912’de gerçekleştirilmiş millet olarak bir arada toplanmamızı ve kurtuluş savaşımızı n planlandığını bu heyecanı taze tutmak amacı ile Türk Ocakları Kurulmuştur.

Zaferlerle taçlandırdığımız Mart ayının son günü olan 31 Mart 1921 yılında bir büyük zaferimizin kazanım günü olmuş 2. İnönü Zaferi şanlı tarihimize bir büyük galibiyet olarak bir destan gibi yazılmış ve Yunan orduları büyük bir hezimete uğratılmıştır.

İşte böylesine zaferlerle taçlandırılmış Mart ayındaki savaşlarda 250 Bin şehidimizin kanları ile suladığı toprakları bizlere emanet etmiştir. Böylesine kutsal bir emaneti korumak biz Türkiye Cumhuriyetinin her ferdi için tarihi bir görev olmayı sürdürecektir.

Köşe :Tamer ÜNAL

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER