1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

Ne zaman emekli olurum? Sorularla emeklilik hakkında merak edilenler

Emekli olmayı bekleyen vatandaşlar, emeklilik konusunda farklı soruların cevabını arıyor. Ne zaman emeki olurum, farklı kurumlardaki prim günlerim geçerli olur mu gibi soruları merak eden vatandaşlar emeklilik ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor.

Ne zaman emekli olurum? Sorularla emeklilik hakkında merak edilenler
Bu haber 20 Aralık 2016 - 10:25 'de eklendi ve 2.376 views kez görüntülendi.

Emekli maaşı ekonomik destek açısından önemli bir rahatlatıcı olarak görülüyor, emekli olup, emekli maaşı alabilmek isteyen vatandaşlar bu konularda farklı soruların cevabını bekliyor. İşte sorularla, örneklerle emeklilik hakkında merak edilenler.

SORULARLA EMEKLİLİK

Ne zaman emekli olurum?

24 Nisan 1966 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Eylül 1989 olup, 1 Ocak 2017’ye kadar SSK’ya 5668 gün prim ödemem var. 2500 gün Emekli Sandığı hizmetim ve 365 gün askerlik günlerimin toplamı ile 8528 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli oluyrum? SSK’da tavandan emekli olmam için 9000 günü doldurmam gerekiyor mu?

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz bile 51 yaşınızı dolduracağınız Nisan 2016’de emekli olabilirsiniz. Tavandan emekli olma cümlenizle yüksek emekli aylığını kastediyorsanız, emekli aylığını sadece prim gün sayısı belirlemiyor. Emekli aylığını çalışma hayatı boyunca üstünden prim hesaplanan kazanç tutarı ve prim ödeme gün sayıları birlikte belirliyor. Ayrıca prim ödenen dönemler de çok önemli. Çünkü 2000’den önce, 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arasında ve 1 Ekim 2008 ile emekli olunan tarihe kadar ödenen primler, emekli aylığını farklı ağırlıkta etkiliyor. Bu nedenle emekli aylığının yüksek olması için prime esas kazancın üst sınırından uzun yıllar prim ödemeniz gerekiyor.

Yurtdışı hizmetlerim nasıl Türkiye’de geçerli olur?

Ben bir anneyim ve oğlumun emeklilik hakkını alması için çalışıyorujm. Oğlum, Türkiye’de elektronik yüksek mühendisi olarak 3793 gün sigortalı olarak prim ödedi. Fransa’ya gitti, orada da 1710 gün sigortalı olarak prim ödedi. Bu iki hizmetin toplamı, emekliliği için gereken 5459 prim gününü aşıyor. Askerlik borçlanması ile toplam çalıştığı günler 5503’tür. Ancak sigorta, yurt dışı hizmetini borlandırıyor. Toptan ödemek koşuluyla bu borcu istiyor.

1- Bu iki hizmet birleştirilemez mi?
2-Fransa kanununa göre emekliliğe 67 yaşında hak kazanırmış. Onlar da kalan zamanını öde demeyecek mi?
3- Türkiye’deki borçlanmayı asgaridan yaparsam ileride alacağı maaş az olur, azamiden ödeyebilmek de zor. Bu durumda nasıl bir yol izlenmeli?

Cevap: 1- Oğlunuzun emeklilik hesabında Türkiye ve Fransa’daki hizmetleri birleştirilebilir. Ancak bu durumda, toplam prim gün sayısı üzerinden hesaplanacak emekli aylığının Türkiye’deki prim gün sayısı üzerinden hesaplanacak emekli aylığının Türkiye’deki prim gün sayısına oranı kadar kısmi aylık bağlanır.

2- Benzer durum, Fransa’dan bağlanacak emekli aylığında da söz konusu. Birleştirilmiş hizmet süreleri, Fransa’dan emekli olmasına yetiyorsa, toplam prim gün sayısı üzerinden hesaplanacak emekli aylığının Fransa’daki prim gün sayısına oranı kadar kısmi aylık bağlanır.

3- Borçalanma primleri ile ilgili olarak kararı siz vermelisiniz. Zira bu iş nimet külfet meselesi. Emekli aylığını belirleyen unsurlardan biri, üzerinden prim ödenen veya borçlanılan prime esas kazanç tutarı. Yüksek tutardan borçlanılırsa, emekli aylığına yansıması da o denli olumlu olur.

İLGİLİ HABER65 yaş aylığı zamlanacak mı? 65 yaş maaşı nasıl alınır?İLGİLİ HABEREmekli maaşlarına ne kadar zam gelecek? Emekli maaşları için yeni formül!

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER