
POZANTI TARIM İLÇE MÜDÜRLÜĞÜNDEN ÜRETİCİLERE UYARI ARICILARA DESTEK :
“HAŞERE MÜCADELESİNİ ERKEN BAŞLATIN”
Küresel ısınmanın yarattığı olumsuzlukların başında, mevsimsel şartların düzensizliği ve bunun sonuçları ilk sırada yer alıyor. Düzensiz iklim şartlarının, bazı haşereler üzerinde olumlu etki yarattığı, üremelerine katkı sağladığı, bunun meyvelere ve sebzelere verdiği zararla ilgili olarak, Pozantı Tarım İlçe Müdürlüğü, kendi sitesinden bir paylaşım yaparak, aşağıdaki görüşlere yer verdi:
MEYVEDE TEHLİKE!
“Akdeniz Meyve Sineği olarak nitelendirilen bir haşere türü, Ülkemizde önemli zararlı konukları arasında yer alıyor. Bu sineğin kayısı, şeftali, yenidünya, ayva, armut, elma, incir, Trabzon hurması, nar ve turunçgiller üzerinde de önemli etkileri oluyor.
DÖLLENME
Kısa adı AMS olan, Akdeniz Meyve Sineği yılda 7-8 döl vermekle birlikte, iklim koşullarının zararlının lehine gelişmesi durumunda ise, 10-13 döl verebilmektedir.
Bu yıl kış aylarının ılık geçmesi ve iklim şartlarının zararlının lehinde seyretmesi, zararlı popülasyonunda önemli artışlar olabileceğini göstermektedir.
BELİRTİLERİ
Akdeniz meyve sineğinin zararı, larvası tarafından yapılır. Meyvenin etli kısmında beslenen larvalar, meyvenin bu kısmında bir yumuşama ve çöküntü meydana getirirler. Zarara uğrayan meyveler, vaktinden önce olgunlaşır ve dökülür.
MÜCADELESİ
Bu zararlı haşerelerle mücadele de kültürel önlemler çok önemlidir. Erken ilkbaharda bahçe sürümleri yapılarak, zararlının kıştan kalan pupalarının ölmesi sağlanmalıdır.
BULAŞIK MEYVELER
Sezonunda dökülen bulaşık meyveler, siyah renkli plastik poşetlerde toplanarak, ağzı kapalı bir şekilde bahçenin güneş alan bir yerinde 2-3 gün bekletilmek suretiyle, içerisindeki zararlının ölmesi sağlanmalı, ya da bulaşık meyveler toplanarak en az 20 cm. derinlikteki çukurlara gömülmelidir.
Pozantı Tarım İlçe Müdürlüğü bu zararlılarla mücadelenin şekli konusunda ise, aşağıdaki sanal ortam paylaşımını yaptı:
“Bu haşerelerle kimyasal mücadele de ise, zararlı için her köyde bir tuzak kurarak haftalık çıkışını kontrol ediyoruz. Bu sanal ortam aracılığı ile de , sizinle haftalık sayımı paylaşacağız. Bu sayımlar, üreticilerimizin ilaç zamanını tayin edecek olup, aynı tarihler aralığında AMS ilaçlamasını yapacağız. Aynı tarihlerde ilaçlama yapmak yaptığımız ilaçlamalar, maksimum verim almamızı sağlayacaktır. İlaçlamayı takiben, tuzaklarda yine sinek görülüyorsa, 7-8 gün ara ile hasada 7-10 gün kalıncaya kadar ilaçlamaya devam edeceğiz. “ şeklinde üreticilere bir duyuruda bulundu.
ARI ÜRETİCİLERİNE DESTEK
Pozantı Tarım İlçe Müdürlüğü, bir başka önemli konuya daha değindi . Arı Üreticilerinin en büyük ihtiyacı olan, güneş enerjili sulama, bal süzme makinası ve taşınabilir su tankeri başvurularının kabul edileceğini belirtti. Bununla ilgili olarak da arı üreticilerinin 01 Mart 2024 tarihine, kadar başvuruda bulanacaklarını açıkladı. Ve başvuru şartlarını aşağıdaki şekilde belirtti:
MÜRACAAT ŞARTLARI
“2024 Yılı KDAKP kapsamında %70 hibeli Güneş enerjili Sulama sistemi (1,5kW/2kW) ,
Bal Süzme Makinesi ve
Taşınabilir Su Tankeri başvuruları başlamıştır.
Başvurular Pozantı İlçe Tarım Müdürlüğü’nden 1 Mart 2024 tarihine kadar yapılabilir.
Başvuru Şartları;
1)
-Güneş enerjili sulama (GES) için ÇKS
-Bal Süzme Makinesi için AKS
-Taşınabilir Su Tankı için HBS kayıtları olmalıdır.
2) e-devlet şifresi
3) T.C. Kimlik Belgesi
4) 18-65 yaş aralığında olmak
5) İkameti en az 6 aydır Pozantı’da olacak.
6) Su Tanı için traktör ruhsatı olmalıdır.
7) Tahmini üretici katkıları şöyledir ;
GES için 50.000-60.000 ₺
Su tankı için 40.000-50.000₺
Bal süzme için 35.000-40.000₺
Üretici katkıları %30 + KDV ve diğer giderlerdir. Bilgi için : 0322 581 30 35”
( Haber: Hayriye Eroğlu)