1xbet betist supertotobet
Pozantı Gazetesi
webmaster forum

HEM “TASARRUF” DEDİLER HEM UNU BASMA ÇUVALLA SATTILAR

HEM “TASARRUF” DEDİLER HEM UNU BASMA ÇUVALLA SATTILAR
Bu haber 27 Kasım 2023 - 10:49 'de eklendi ve 673 views kez görüntülendi.

HEM “TASARRUF” DEDİLER HEM

UNU BASMA ÇUVALLA SATTILAR

Kurtuluş Savaşı ve sonrasında başlatılan ekonomik devrimler, hemen ve  öyle kolay başarılamadı. Ulus olarak büyük sıkıntılar çekildi.  Basma elbise ve çarıkla kışları geçirdik. Un torbası yapacak çuval bulamadık. Nedeni ise, çuvalın ham maddesi olan kaneviçenin yurt dışından getirilmesi gerekiyordu. Onun yerine, basma bezden dikilmiş dolu -dolu çuvallar. İçlerindeki un, bildiğimiz ekmeklik, böreklik, çöreklik un. Şimdi bazıları kalkıp “Ne var bunda?” diyebilir. Amenna, herkesin takdirine saygımız var. Velâkin, fotoğrafın 1939 yılında çekildiğini, yani, darlık-yokluk zamanlarında çekildiğini söylersem ne diyeceksiniz? Dahası var, dahası; unu ham bezden dikilmiş çuval dururken, çok daha pahalı basma bez içinde tasarruf amaçlı sattıklarını da söylersem asıl o zaman ne diyeceksiniz?. Merak ettim doğrusu…

MERAKINIZI GİDEREYİM

Yıllarca süren savaşlardan sonra, memleketin neredeyse tamamına yakını elden gitmiş. Bize bırakılan ufacık toprak parçası da çoklukla yangın yeri, harabe. Şansımız varmış, Mustafa Kemâl derler, bir dâhi komutan “Misak-ı Millî” dediği günümüz topraklarını ele geçirip, yepyeni bir devlet kurmuş. Elde yok, avuçta yok!.. Üstelik Osmanlı’nın kervanlar yükü sayılabilecek borçları da sırtımızda. Savaş Seferberliğinden zaferle çıkmışız. Ardından tasarruf seferberliğine girişmişiz. Elden geldiğince her gereksinimimizi hem ailede, hem devlette kendimiz karşılamak üzere bilenmişiz.  

İşte, ekonomik kurtuluş savaşını inanç ve güvenle sürdürürken, analar, un çuvallarını ziyan etmemiş, çocuklarına elbise dikmek için kullanmış. Uncular da, bakmışlar ki çuvallar elbise oluyor, bir kısım ürünlerini de basma bezden diktirdikleriyle sürmüşler piyasaya… Yani, son zamanlarda çok duyduğumuz “tasarruf” kavramını tersine çevirip, tasarruftan itibar sağlamışlar. Böylece, kızlarımız, erkek çocuklarımız basmadan elbiseye kavuşmuşlar. O koşullara bakarsak, bu da bir devrim sayılabilir.

DAHASI DA VAR!

Dedik ya, herkes kendi gereksinimini kendi karşılamaya çalışmış o yıllarda. Örneğin ipek üretmişler, pamuk, keten üretmişler, yetiştirdikleri üç beş koyunun sütünden olduğu kadar, yapağısından da yararlanmışlar. Lifleri, usulüne göre hazırlayıp el çıkrıklarında (kirmen diyelim) iplik haline getirip, basit tezgâhlarında dokumuşlar ya da örmüşler.

Şu da var, o zamanki giysiler Pier Cardin veya Gucchi ya da Vakko-Makko gibi görünmüyorsa da, tamamen kanıksanmış. Kimse, kimseyi giydiklerinden, yada giyemediklerinden dolayı aşağılamamış. Bizim çocukluğumuzda da yamalı giysilere pek sık rastlanırdı. Terziler, eskimiş ceket ve paltoları ters-yüz ederek yenilerdi. Tek kusur, ceketin yaka cebi soldan sağa geçmiş olurdu. Ama bu da asla dikkat çekmezdi.

Bütün bunlar ve buna benzer sayısız uygulamalarla, Devlet Uluslararası plâtformlarda büyük itibar kazanmış, saygın ülke olmuş. Bu da gösteriyor ki, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşlarının kurarak, devrimleri ile de saygınlaştırdığı, Türkiye Cumhuriyetinin büyüklüğünün asla tartışılamayacak bir gelişimi olmuştur. 

DİP NOT

Konuk Yazarlarımızdan Araştırmacı -Gazeteci Sayın Nurettin Çelmeoğlu’nun, Gazetemizde çıkmaya devam etmekte olan yazılarının büyük rağbet görüyor olması üzerine, kendisi bu yayınları kitaplaştırma kararı almış olup, çalışmalarını başlatmıştır. Kendisine teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz. Pozantı Gazetesi

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER